coraz więcej amatorów zyskuje sobie również kuchnia wegańska. Jeżeli chodzi o przepisy wegańskie, może być już nieco trudniej, gdyż kuchnia ta nie powinna zawierać żadnych produktów odzwierzęcych. Zazwyczaj dietę wegańską utrzymują osoby, które stosują się do tej diety z powodu swoich przekonań dotyczących ekologii i traktowania zwierząt.
I tu pojawia się pytanie o
O ile przepisy wegetariańskie zawierają często produkty odzwierzęce, o tyle kuchnia wegańska nie stosuje ich w ogóle. I tu pojawia się pytanie o białko, którego organizm człowieka potrzebuje, a którego głównym źródłem jest mleko oraz białko jajka. Przepisy wegańskie, wbrew powszechnie panujące opinii, też dbają o jego dostarczanie. W tym celu jednak wykorzystywane są roślinne produkty wysokobiałkowe. Jest wiele warzyw, z których można zrobić na przykład makaron, czy pastę. Przykładem może być dynia, soja, czy bób.
Warzywa w kuchni wegańskiej
Przepisy wegetariańskie, czy kuchnia wegańska opierają się w głównej mierze na świeżych warzywach. Pokazują one, że nie trzeba korzystać z mięsa, aby jeść zdrowo, smacznie i naprawdę sycąco. W warzywach znaleźć można prawdziwe bogactwo składników odżywczych, w tym białka, których organizm człowieka na co dzień potrzebuje. Pamiętać tylko trzeba, aby wybierać te warzywa oraz zioła, które pochodzą z naturalnych upraw. Tylko wtedy przepisy wegańskie gwarantują doskonałej jakości potrawy, którym trudno się oprzeć.